Llagostera - Torre dels Moros - Puig del Castell - Cassa - Llagostera

Distància total: 27,48 km
Desnivell de pujada acumulat: 389,94 m
Desnivell de baixada acumulat: 395,93 m

Índex IBP: 31,70

Son dos quarts de vuit... me desperto, veig que fa sol pels forats de la persiana.... sortiré en bici, però dormiré una mica mes.... les deu... renoi!!!

Agafo la bici amb intenció de fer la primera ruta plantejada pel club btt Llagostera... Torre dels Moros - Puig del Castell.




Surto pel carril bici per anar cap a la urbanització Els Escuts, i enfilo planer cap al pla de Panedes... bufa un vent suau de cara, però me desmoralitzo... no tiro.

Ja entro a una zona més protegida pel vent, i la cosa va millor... arribo a Can Sureda, i vaig cap a la Torre dels Moros.

Vista de les excavacions.


Detall de les excavacions

Unes pedres acopiades

Dels moros res... només que tradicionalment, quan una cosa es desconeixia (edificis vells, tombes ...) es deia que era dels Moros o dels Jueus. Amb aquesta denominació (dels moros, dels jueus) ja es denotava que era una cosa antiga de collons, perduda en la memòria dels avantpassats.

A la Torre dels Moros s'hi han estat fent excavacions arqueològiques.

Tot va començar amb un parell de jornades culturals d'introducció a l'arqueologia, que va organitzar el Casino Llagosterenc.

El que va començar a sortir, gratant gratant, era la part superior d'un mur.

Bé... els arqueòlegs que feien la classe no podien dir el què era, però van fer un informe per l'Ajuntament, perquè creien que podria ser interessant.

Fa uns 2 o 3 anys, es van fer els treballs de veritat.

I el que finalment van determinar, el darrer dia de treball, al veure un desguàs, era que estaven davant d'una una antiga terma romana... si si si ... una mena de sala d'aigua freda i calenta, tipus sauna i jacuzzi.

Si en aquell indret on hi ha la Torre dels Moros, a mig de bosc, hi ha una terma romana, al voltant, sota terra, hi ha d'haver les restes d'una Vila Romana... una vila prou important per tenir una terma.

Quan parlem de Vila Romana ens referim a una casa pairal, gran, envoltada de quadres, tallers, fleca, terma romana ...

Els estudiosos del món romà diuen que al Pla de Penedes és obvi que hi hauria d'haver alguna vila romana, per la situació.

Boscos per a llenya (les Gavarres), aigua a prop (rieres a tocar), el Camí Ral que anava de la costa a Gerunda.

El que faltava era saber on gratar...

(Gràcies Pep per l'explicació)

Segueixo la ruta cap a Cal Soldat, i paral·lel a la Riera Berneda enfilo cap a la Casa Nova de Can Bota, i començo a rodar cap al Puig del Castell. Aquí deixem el Poblat Ibèrica del Puig del Castell.

Ja es tard i no me puc entretenir... ja vindré un altre dia.

Aquesta és la zona més dura de la ruta, però alhora la mes maca.

Ja enfilo cap a baix (compte amb els tobogans) cap a Cassà.

A Cassà agafo el carril Bici i cap a casa.

Aprofito per netejar la bici i una bona dutxa... demà mes (si no plou).