Estudi biomecànic

   
Tot i anar, relativament còmode sobre les bicis, feia temps que me rondava fer-me un estudi biomecànic. 

Pel meu comte, havia mirat de posar les cales segons la teoria, l'alçada del seient, la anivellació del mateix, però alguna cosa no acabava d'anar rodona... a partir de certes hores sobre la bici, sorgien molèsties en llocs del cos diferent, segons la bici, que me feien pensar que alguna cosa no estava fent be.

Així que donada la demanda d'altres clients, en Pere de Radikal Bikes Llagostera, es va posar en contacte amb en Guillem Canadell, i van planificar una sèrie de sessions per diferents clients...

Vaig tenir la sort de ser l'últim de tres, i vaig poder ser testimoni de que realment hi ha gent que te greus problemes sobre la bici, inclús diria que "no tenim ni idea d'anar sobre una bici", ni de pedalar.

Vam començar amb la bici de carretera... van canviar la tanca per no fer-la malbé al rodet, i van instal·lar un sensor a la biela esquerra... amb la bici sobre un rodet computeritzat, començo a pedalar, i el primer que me diuen és que pedalo amb la cama esquerra amb una mica més de força que amb la dreta... que la postura no és correcta, ja que estic cargolant en excés l'esquena... segueixo pedalant observat per en Guillem... amb un nivell làser comprova el treballs de les articulacions, i me fa baixar de la bici...Comencem per uns lleus canvis... corregim la inclinació del seient, i la situació respecte la perpendicular a l'eix del pedalier (avanç), amb això evitarem l'excés de rotació de l'esquena... torno a pedalar, i comprovo la millora sobre el seient, però tot i això, s'ha de corregir l'alçada del seient, per tal d'aconseguir la màxima extensió de la cama sense fer girar al genoll en excés... una petita correcció ja que la nova alçada me produïa una sobrepressió a la zona genital, rodem una mica per comprovar-ho tot... corregim l'alçada del manillar, i ara només falta les cales...

Sembla ser que soc pronador sense càrrega, però que al realitzar el moviment de pedalar, me torno supinador, és a dir, el meu peu, al fer força gira d'una manera no desitjable, i que pot provocar petites molèsties... s'han d'instal·lar unes petites cunyes sota la cala per tal de corregir el gir que fa el peu... aprofitem per tal de col·locar-les correctament, donat que les tenia una mica avançades... i torno a pedalar una estona, notant realment la millora sobre la bici.

Amb la btt fem tres quarts del mateix, però molt més ràpid, donat que ja te detectats els errors que havia comés al ajustar la bici... avança del seient, inclinació, alçada, col·locació de les cales... pedalo una estona i tot ok.

Ens gastem molts de calers en bones bicis, bon equipament, però som incapaços de que una persona amb coneixements ens posi la bici a mida... jo, per sort, no patia grans problemes, però he vist com companys, amb una dismetria a les cames, li produïa mal d'esquena, assumint, que la bici de carretera és incomoda... la bici no ha de ser incomoda per res, ni la btt, ni la de carretera, sent aquesta la que s'ha d'adaptar a nosaltres, i no nosaltres a ella...

3 comentaris:

Santi ha dit...

Hola..a vegades segueixo el teu blog,em pocries dir on has fet l 'estudi aquest?

Jordi Marina ha dit...

Hola Santi. Gràcies per seguir-me.

En Pere de Radikalbikes Llagostera ens va aconseguir un dels millors biomecanics de la zona i el va portar a les seves instal·lacions.

Se que te planificada una sessió pel 12 de juliol. Contacta amb ell per que te doni informació. Val la pena.

Si me dones un correu te passo el seu telèfon.

Santi ha dit...

Mira, el meu correu es sbgcarki@gmail.com, gracies per la informació.