Tot el que has de saber sobre les RAMPES


La manca d'alguns nutrients com el calci, sodi o potassi i algunes vitamines, ocasionen rampes en músculs que són forçats a treballar dur
.

Font: esmas.com


Les rampes a més de produir-se per falta d'oxigen en algun múscul que és forçat a treballar durament, també poden presentar-se en esportistes que estan ben entrenats i preparats i en persones que no treballen fins a l'esgotament.

Quan això succeeix, les rampes es deuen a un desequilibri de sals minerals, que poden ser per excés o per deficiència i les principals són el calci, el sodi o el potassi.

Quan es contrau un múscul, descàrrega potassi en els teixits que l'envolten dilatant les artèries properes a ells. Quan falta potassi, les artèries no poden dur a les cèl·lules l'oxigen suficient. A més el potassi, juntament amb altres minerals, influeix en la capacitat de resistència muscular a l'esforç físic i es considera fonamental perquè els músculs assimilin els sucres, que constitueixen el seu major font d'energia. La seva falta per tant, ocasiona la contracció sobtada dels músculs i per això mateix les rampes.

El calci i el magnesi realitzen tasques complementàries per al bon estat dels músculs i l'esquelet. La deficiència en el calci debilita i aprima la massa òssia, i fa que les persones que tenen mancances d'aquest mineral, tendeixin a patir rampes freqüents, dolors i a fractures òssies.

Cal tenir en compte que els nivells normals d'aquests minerals en ocasions es veuen afectats per les variacions hormonals i en determinades etapes de la vida, com són l'adolescència on el creixement és molt ràpid o en la vellesa. Durant els embarassos, per exemple, hi ha tendència a les rampes precisament per falta de calci i magnesi.

Tot i això, la dieta moderna és tan rica en aquest mineral que no solen originar mancances tan grans que ocasionin rampes. De tota manera cal tenir en compte, sobretot si s'està sota tractament d'hipertensió o es fa molt exercici en èpoques de calor, el que produeix excés de sudoració.

Una adequada i equilibrada alimentació és la millor manera d'evitar les mancances nutricionals. El potassi es troba en quantitat suficient en verdures i fruites fresques. El calci, en la llet, truita i productes lactis, els fruits secs, les pastanagues, espinacs, cebes i patates. El magnesi, que afavoreix més l'equilibri de calci i és fonamental en la contracció normal dels músculs, es troba també en la llet i els seus derivats, en els fruits secs, bledes, enciams, espinacs, cereals integrals i algunes fruites com els plàtans o els gerds.

En casos de fatiga muscular, que les rampes es presenten amb freqüència, una dieta rica en vitamines i minerals, ajuden a prevenir-los. Entre les vitamines que enforteixen i mantenen sans els músculs, estan:

* Vitamina B12, que es troba en les carns i suplements vitamínics.
* Vitamina C: es troba en tots els cítrics com la taronja i la llimona, a més en el julivert, pebrots, bròquil, créixens i el kiwi entre moltes fruites i llegums.

* Vitamina D: S'adquireix principalment de la llet i formatges grassos, l'oli de fetge de bacallà i els peixos.
* Vitamina B3 o PP: que contenen les carxofes, espinacs, el fetge de vedella i els concentrats de carn.

IMPORTANT: El contingut d'aquesta nota és informatiu i no supleix el diagnòstic mèdic, de manera que no ens fem responsables sobre el seu ús.

3 comentaris:

Pere ha dit...

Collons Jordi:

Broquil,fetge,cartxofes,espinacs....Aixó no hi qui s'ho mengi.

Jo utilitzo BOI_K . Una pastilleta dins el bido d'aigua i es una bona manera de prevenir sobre tot ara l'estiu amb la calor i tirades llargues.

L'article està super bé.

Salut.

tati ha dit...

Interessant aquest article. Jo utilitzo pastilles de magnesi però quan venen les rampes fortes, no hi ha manera.

Nava ha dit...

Jo crec que las rampes no mes passen si estas ben entrenat, si no ho estas, ja pots pendra el que vulguis.
Noi com estas de la esterrossada, estas millor o que?